FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Rejestracja Zaloguj

RSS
 Ogłoszenie 
UWAGA: PROSIMY ZAKŁADAĆ KONTA I LOGOWAĆ SIĘ NA FORUM TYLKO Z DOMENY E-MANTA.EU. FORA STOLARSKIE POD INNYMI DOMENAMI NIE MAJĄ Z NAMI NIC WSPÓLNEGO.

Poprzedni temat «» Następny temat
szafka na buty dla nowicjusza
Autor Wiadomość
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-01-17, 15:35   szafka na buty dla nowicjusza

Witam serdecznie. Od razu zaznacze, ze jestem kompletnym nowicjuszem, do tej pory zbudowałam tylko dwie szafki kuchenne pod blat. Chce zbudować szafkę na buty. Taką jak ta:http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70152660/ tylko wyzsza i szerszą.
Narzędzia, jakimi dysponuje to wiertarka, wkrętarka i wyrzynarka ( taka najprostrza tnie prosto). Mam jeszcze dwie szlifierki - taka do papieru sciernego i taka do ciecia plytek.

i moja prosba o pomoc ( tylko prosze sie nie smiac, dla was to pewnie banal):
jak zrobic te boxy na buty.
A konkretnie, czym je zaczepic zeby sie tak otwieraly tylko do pewnego momentu.
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9733
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2012-01-17, 15:41   

Zacznij od rysunku. I zobacz podobe tematy.
Słowa kluczowe: buty, buciarka. :-D

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-01-17, 15:58   

forum przewertowalam, kopalnia wiedzy, jestescie rewelacyjni. Na stronie ikei jest instrukcja montazu, wiec mam wszytsko podane na tacy-) . Tylko wymiary inne, ale to nei problem:P Tylko nie wiem jednego - czy mozna gdzies kupic takie zaczepy do tych "wachlarzykow" i jesli tak, to jak one sie fachowo nazywaja. Z reszta sobie poradze.
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9733
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2012-01-17, 16:14   

http://www.google.pl/sear...2645l0.7.7l14l0

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
panwu
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-17, 16:41   

Witaj epti! Szafka z Twojego linku:
http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/70152660/
kosztuje 200 złotych, chyba nie łudzisz się, że zrobisz ją taniej?
Odpuść sobie i ją po prostu kup, a jeśli rzeczywiście lubisz majsterkować zacznij od deski do krojenia chleba. Bez urazy, proszę pokornie.
 
 
tomekz 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 3884
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-01-17, 17:23   

panwu,
Ma koleżanka chęć zrobić coś samodzielnie to jej chwała , po co zaraz jej zapał spisywać na straty , da radę . :lol:
Powodzenia Tomek
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-01-17, 17:51   

Panwu - Nie zawsze chodzi o kasę.

epti
Ja niedawno popełniłem swój pierwszy w życiu mebel, coś bliskie Twojemu bo:
http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/60216907/
chciałem biały ale ze słojami i trochę inne wymiary. Udało się :mrgreen:

mechanizm kupisz np tutaj

w całym temacie jest tylko jeden problem jak dokładnie wymierzyć mocowanie tego mechanizmu. Mi szpary wyszło troszkę za duże dlatego nie wrzuce zdjęcia :lol: ale jak na pierwszą szafkę jestem zadowolony.

Powodzenia i uważaj na ten mechanizm.
 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-18, 01:40   

Rób epti, buduj sama, za żadne pieniądze tego nie kupuj. To straszna tandeta. Po pół roku używania znajomy wyrzucił to na śmietnik bo się porozłaziło.
Każdy ma jakiś pierwszy "wytwór" na swoim koncie. Grunt, że masz zapał i się nie boisz. Dasz radę, powodzenia.
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-01-18, 08:16   

RobWan - dzieki, nie wiedzialam jak nazwac ten plastik zeby mi google odpowiedzial:D
panawu - slabe to bylo...
hubert - o wlasnie!!! ja tez musze zmienic wymiary, wasciwie to by mi sie zmiescily dwa boksy obok siebie w jednej linii, ale uznalam , ze latwiej bedzie zrobic jeden wiekszy. Bede zobowiazana , jak podeslesz mi na priva zdjecie.
Irys - racja, te najtansze meble z ikei to straszna tandeta. Boleje ze kupilam sobie regaly na ksiazki Billy - tragedia! Teraz juz bym sama sobie je zbudowala. Ogolnie ikea ma fajne rozwiazania do malych powierzchni i ciekawy design ( dla tych, co lubia prosty styl), ale jakosc fatalna. Tyle, ze tanio. Chyba najtanszy sklep meblowy, jaki znam.
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-01-18, 09:28   

nie mam zdjęć na kompie, zrobię może wieczorem to podeślę.

Co od jakości z Ikei to akurat się nie zgodzę. Wszystko zależy od modelu. Jeśli weźmiecie najtańszy to nie ma co liczyć na dobrą jakość ale jeśli już np Hemnes (mam np komodę w hallu) to już nie jest tak źle. Pewnie, że nie ma co porównywać do porządnego stolarskiego rzemiosła ale i tak jest dużo lepsza od np BRW czy innej taniej składanki z płyty oklejonej papierem.

Ludzie się przyzwyczajają, że nieważne ile zapłacili to jakość musi być super :shock: . Jak zapłacisz 100 zł czy 200 zł za szafkę to pewnie, że sama się nie rozpadnie ale jak trzaśniesz lekko 10 razy drzwiczkami to potem odpadną i nie licz na reklamację bo powiedzą, że uszkodzenie mechaniczne - i kupujesz kolejną... to czy nie lepiej od razu kupić za 400zł i nie tracić czasu i paliwa na dojazdy :?: :idea:
 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-18, 09:42   

No i jak pewnie zauważyłeś epti mówi o najtańszych meblach z tej sieci, a ja wspomniałem tylko o tej szafce :-> Z innymi meblami z Ikea nie mam doświadczeń, bo nie kupuję tam, do swojego mieszkania sam zrobiłem prawie wszystkie :-P
 
 
truszczyk 


Spec 2: folia PCV
Spec 3: płyciarstwo
Wiek: 29
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2444
Skąd: Tylice
Wysłany: 2012-01-18, 19:35   

szafka na buty, a w rzeczywistości buty przed szafką.
_________________
niezwykłym ludziom przydarzają się niezwykłe rzeczy
 
 
tomekz 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 3884
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-01-18, 20:33   

epti,
Przydała by Ci się jeszcze , mała elektryczna pilarka . :-)
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-01-19, 09:40   

Witam . Ja takich szafek ( z tymi plastikowymi zamknięciami) robiłem już na pewno z 15. Kilka wskazówek .Głębokość takiej szafki to minimum 26 cm. Wysokość tych nazwijmy to drzwiczek to 33 cm - z racji na męską stopę . Jeśli jest potrzeba np na kobiecą stopę można zrobić wysokość o kilka cm mniejszą. Są tam w komplecie takie plastikowe tulejki ,które wpuszczam 4 cm od krawędzi zewnętrznej na klej. w tych tulejkach chodzi cały ten niby mechanizm. Wszystko trzeba naprawdę dokładnie rozrysować i rozmierzyć ,aby szpary nie wyszły za duże. Jeszcze jedna sprawa są tam takie przegródki ,żeby włożyć buty w 2 rzędach . Robię je z płyty gr 1cm.

szafka na buty.jpg
Plik ściągnięto 642 raz(y) 28,97 KB

Ostatnio zmieniony przez Bebilon 2012-01-19, 09:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-01-19, 15:27   

A co tam, pokażę Wam swoją szafkę :-)

Nie ma jeszcze uchwytów, bo żona jeszcze raz połozy lakier na całości i dopiero założę uchwyty.

Całość z litej sosny, elementy zamówione u stolarza bo nie miałem jeszcze narzędzi wtedy :-)

szafka na buty.JPG
Plik ściągnięto 17311 raz(y) 20,99 KB

 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-25, 23:57   

Wiesz co epti? Dzisiaj moja żona wybrała się z koleżanką do Janek, przy okazji wstąpiła do Ikea, ciekawe czy zgadniesz co kupiła?
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-01-27, 10:19   

Taka w stylu angielskim Ci wyszła. Ladnie wygląda, jednka czy blat Ci sie trochę nie wygiął?
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-01-28, 22:50   

pirat76 napisał/a:
Taka w stylu angielskim Ci wyszła.

Takie były założenia. Wzór Ikea lekko zangielszczony.

pirat76 napisał/a:
Ladnie wygląda

Dzięki :mrgreen:

pirat76 napisał/a:
jednka czy blat Ci sie trochę nie wygiął?

aż się przestraszyłem o co Ci chodzi :shock: ale popatrzyłem na zdjęcie i faktycznie na nim tak widać. W rzeczywistości jest OK :!:
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-01-29, 12:57   

Jeszcze tylko jakieś ładne okucia i będzie dobrze.
 
 
panwu
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-29, 14:03   

hubert! Gdyby blat był zrobiony z płyty stolarskiej, to nie byłoby cienia wątpliwości, że to aparat kłamie, a tak... :mrgreen:
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-01-29, 14:11   

Nie przykręcił od spodu na środku i wygiął się . No chyba ,że jakieś halucynacje :lol:
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-01-29, 14:48   

Jeżeli powiedział że jest prosto to jest, może jakiś cień i tyle. Czasem jak robię zdjęcia realizacji to patrzę jakie nierówne szpary pomiędzy szufladami, potem sprawdzę i jest ok.
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-01-29, 14:50   

Może
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-01-29, 20:30   

pirat76 Okucia już kupione... czekają :)

Co do tematu blatu... Całość miała być z sosny więc płyta odpada. Blat przykleiłem na kołki (od frontu kilka było). Kurcze zaciekawiliście mnie czy jest prosto, czy nie... Byłem przekonany, że jest :-D
Ale teraz urlopuję się więc nie sprawdzę, pozdrowienia z czeskich stoków :mrgreen:
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-01-29, 22:20   

No i zmarnowałem Ci urlop, czy jest prosto czy nie. Uważaj na niedźwiedzie i drzewa.
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-04, 01:59   

hubert napisał/a:
pokażę Wam swoją szafkę


piekna! naprawde przesliczna!

ja chce inna, 73cm szer, wys 180 , gorne boxy beda dla meza, bo to strasznie dlugi chlop-) Znalazlam juz miejsce gdzie zamowie plyty,przytna mi na wymiar,na razie czekam na mozliwosc wyrwania sie z roboty bo sklep na drugim koncu misata czynny niestety,do 16-(

[ Komentarz dodany przez: RobWan: 2012-02-04, 09:41 ]
Reg. punkt 10a.
Ostatnio zmieniony przez RobWan 2012-02-04, 09:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hubert 

Dołączył: 01 Lis 2011
Posty: 195
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2012-02-07, 00:42   

No i niestety już po urlopie :-(

Przechodziłem kilka razy obok tej szafki, przechodziłem i przechodziłem aż w końcu wziąłem poziomicę i... jest równo. No dobra z prawej strony minimalnie idzie w dół-pewnie z pół milimetra :-D

Wniosek iż pirat76 miał rację - zdjęcie zniekształcone. Pewnie jakbym zrobił zdjęcie tak aby blat był "liniowo" to by ktoś powiedział, że pionu nie trzyma bo tam by było zniekształcenie :lol:
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-02-07, 07:33   

Najciekawsze złudzenie jest wtedy gdy montujesz fronty szuflad, ktorych krawędź jest zaokrąglona np. fiu 5mm. Jak się patrzy z góry to wydaje się że górna szuflada ma wiekszą "szparę" niż dolna, jak się patrzy na wprost jest ok.
No to masz prostą szafkę, i dobrze Ci tak. :-)
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-08, 10:40   

Przycieli mi plytę meblową, jadę odebrać kawałki dzisiaj. Zmieniłam trochę koncepcję, zrobię płytką szafkę z półkami zamontowanymi pod kątem, wydaje mi się , że w ten sposób zmieści się więcej butów niż w tych boksach-wachlarzach.

Zastanawiam się tylko, z czego zrobić ogranicznik, żeby buty się nie zsuwały. Nie mam możliwości przyciąć płyty pod kątem, nie zrobią mi też tego w sklepie.
Widziałam takie .... nie wiem co to jest, kątowniki z listew? ale one też są zgiete pod kątem 90%, nie wiem, czy to się sprawdzi.
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-02-08, 11:04   

Może jakiś profil aluminiowy, listwa drewniana pod buty szybko sie zniszczy, zwlaszcza w okresie jesienno zimowym
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 08:48   

prawie zrobiona! Plyty,niestety, kiepskie, bo z marketu budowlanego, ale tylko tam sie wyrabiam po pracy.

oto ona( prosze sie nie smiac,nikt sie z umiejętnością robienia mebli nie rodzi, trening czyni mistrza. Krytykę przyjmę z ochotą, bo to pierwsza z szafek, muszę jeszcze jedną zrobić i poprawię wtedy błędy. Pokazuję nie skończoną, bo jak coś schrzaniłam to może da się jeszcze poprawić)

 
 
andre7725 


Wiek: 36
Dołączył: 18 Wrz 2011
Posty: 214
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-02-11, 13:25   

Jak dobrze widzę to składasz mebel z elementów z niepooklejanymi krawędziami. Jak zamierzasz to wykończyc, tzn krawędzie płyt?
 
 
tomekz 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 3884
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-11, 13:59   

Słuszna uwaga , przecież lepiej krawędzie wcześniej zrobić ;-)
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 14:48   

plyty juz wykonczone. Wygodniej mi wykanczac jak juz zbity stelaz jest. A swoja droga mam pytanie - skoro plyty maja grubosc 18 mm to czemu te tasmy wykanczajace sa grubsze? mam klopot z przycieciem jej rowno z plyta.
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 14:54   

Po to są szersze ,żeby potem odpowiednim nożykiem odciąć do grubości blatu ( masz na myśli papierową okleinę? )
Oklejasz żelazkiem?
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 15:19   

tak , zelazkiem. A jest specjalny nozyk do odcinania nadmiaru tej okleiny? Ja obcinam takim do tapet i wychodzi krzywo....
 
 
tomekz 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 3884
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-11, 15:22   

Przyrząd :-D
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 15:25   

Piszę w imieniu ogółu stolarzy my- praktycznie już nie używamy papierowej okleiny. Są specjalne nożyki ,wystarczy zwykłe dłutko .Nóż do tapet jest trochę za ostry i może Ci wjechać w płytę i wyszczerbić
Ostatnio zmieniony przez pit404 2012-02-11, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 15:25   

a jak ton sie fachowo nazywa, ( ten przyrząd)?

pit404 - tylko taka okleina byla w markecie budowlanym, nie mialam wyboru
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 15:29   

Nie wiem jak to się nazywa ,kumpel kupil coś takiego chyba w jakimś markecie .Możesz zwykłą szpachelką to odciąć ,a jeszcze łatwiej idzie jak jest okleina ciepła,Zresztą papierowa okleina bardzo łatwo się obrabia,potem paierkiem przetrzeć drobnym i finał.
http://alejka.pl/noz-do-o...dwustronny.html tutaj jest coś takiego.
 
 
tomekz 


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 3884
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-11, 15:43   

epti,
Bardzo ładnie ,a zarazem bezpiecznie obcina się płaskim pilnikiem z ostrą krawędzią .
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 17:44   

skonczona!
oto ona:

 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9733
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2012-02-11, 17:48   

No i ok. Tylko jeszcze zaślepki/naklejki na konfirmaty, zawias, i cokół.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-11, 18:37   

zawias kupilam niestety inny niz dwa pozostale, zauwazylam to dopiero jak zaczelam je przyczepiac. Cokol mi przycieli zle w markecie, byl za duzy o 4 mm, a ja nie mam czym go skrocic, wyrzynarka poszarpie okleine-(

Wogole to dzieki chlopaki za support, nie wiedzialam jak sie za to zabrac:P

teraz mam do zrobienia szafe prawie wnekowa na wymiar i jeszcze jedna szafke na buty:P
Z szafą bedzie jazda, bo sciany, podłogi i supity są tak krzywe, ze róznica między tym, co przy podłodze a tym co przy suficie potrafi wynosic i 10 cm.. masakra. A ja chce suwane drzwi:P
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 21:12   

epti napisał/a:
wyrzynarka poszarpie okleine
kup do wyrzynarki nożyk do płyty - ząbki skierowane do dołu i nie poszarpie . Zacznij ciąć od okleiny oczywiście ładną stroną do góry .Jak będziesz miała pytania z szafą wal śmiało jak w bęben :lol:
 
 
zbmb 


Spec 2: full time job
Spec 3: zawodowiec
Pomógł: 15 razy
Wiek: 100
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 3560
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-11, 21:17   

pit404
a dokladnie → poszarpie
ale z drugiej strony materialu :-(
mozesz tez przeciac od lewej strony zwyklym brzeszczotem
...
jesli druga (lewa) strona jest niewidoczna to bedzie OK
dla pewnosci zrob probe
_________________
*
pozdrawiam serdecznie wszystkich moich obsesyjnych psychofanów ;-)
*
Psychofan – sympatyzująca z kimś osoba, która z nadmiaru uwielbienia powinna udać się do psychiatry.
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 21:22   

zbmb napisał/a:
jesli druga strona jest niewidoczna to wszystko OK

w cokole to chyba druga strona jest nie widoczna :?:
epti napisał/a:
i jeszcze jedna szafke na buty:P

to co Ty wojsku wynajmujesz mieszkanie ,że tyle szafek na buty? :lol:
 
 
epti 

Dołączyła: 16 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: wawa
Wysłany: 2012-02-18, 09:19   szafa niemal wnękowa

Czas na szafę. Nie do konca wnękową i trochę trzeba się bedzie nagimnastykować.
Plan nie trzyma skali, wymiary nie sa tez zbyt dokladne, bo zeby wymierzyc idealnie trzeba by bylo rozwalic wszytsko, co jest teraz.

Zielona sciana to ekran. Musi byc zdejmowany, musi tez miec otwor , zeby mozna bylo zczytac liczniki i zakrecic wode. Za ekranem sa rury.
w tej 45 cm wnece, na wysokosci ok 170 jest licznik gazu + zawory.

Poczytalam troche o szafach wnękowych, chyba jednak otwierane drzwi beda lepsze niz suwane, przy takich krzywiznach scian i sufitu. Dla mnie musi być łatwe rozwiazanie. Najchetniej zbudowałabym cos w rodzaju szafki+ nadstawki, jako ze mam maly samochodzik i mieszcza sie w nim dechy max 200 cm dlugosci). Poza tym byloby mi latwiej to skrecac.Nie widze siebie z dechami 250 cm...
Szafa jest plytka, ma spelniac dwie funkcje - wieszaka na ubrania dla gosci ( wneka) oraz ... szafki na buty( wiem , wiem, duzo butow) i ewentualnie inne pierdoly


pozdrawiam cieplo


a, zapomnialam o zalaczniku-)


[ Komentarz dodany przez: RobWan: 2012-02-18, 10:05 ]
Reg. punkt 13.
Ostatnio zmieniony przez RobWan 2012-02-18, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
novyenes 

Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 4
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-02-23, 23:35   

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post więc bardzo proszę o łagodne traktowanie :). Przeczytałem wszystkie dostępne materiały na ten temat na państwa forum lecz nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. Pytanie dotyczy szerokości zapasu bocznego (szpara pionowa) dla standardowego zawiasu bocznego - wachlarzowego. Bardzo proszę o opinie fachowców którzy składali półkę z w.w zawiasem. Oczywiście fronty są wpuszczane (schowane).

Dziękuje i pozdrawiam

szafka na buty Model (1).pdf
Pobierz Plik ściągnięto 117 raz(y) 47,03 KB

 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-02-24, 00:18   

Szpara to chyba wiesz gdzie jest :-)
Nie lepiej zastosować zwykły zawias puszkowy?
 
 
novyenes 

Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 4
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-02-24, 11:13   

hmm... Nie lepiej ponieważ zastosowanie zawiasu wachlarzowego umożliwi utworzenie przegródek na buty (w końcu do tego został stworzony).
Zawias który zamierzam użyć:
http://gtv.com.pl/images/...W-ZWBUT2-...pdf

ps. niech Ci będzie - szczelina

proszę o odpowiedz na pytanie
 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-24, 13:39   

U mnie jest 2mm
 
 
novyenes 

Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 4
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-02-24, 15:23   

dzięki Irys. Powiedz mi jeszcze czy w skład zestawu tych wachlarzy wchodzi zawias (mam na myśli bolec (który stanowi oś obrotu) i gniazdo) czy te elementy kupuje się osobno??
 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-24, 15:41   

novyenes, tę szczelinę ;-) zmierzyłem w gotowym meblu, który to moja małżonka całkiem niedawno nabyła. Bolec jest integralną częścią "wachlarza", gniazdo - nie wiem, w tym "czymś" z IKEA jest.
 
 
novyenes 

Dołączył: 23 Lut 2012
Posty: 4
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-02-24, 22:23   

A wachlarzyk ma jakiś ogranicznik otwierania czy potrzebna jest rozwórka??
 
 
stolarz85 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 22 Mar 2011
Posty: 820
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-24, 22:29   

W zestawie jest ogranicznik.
 
 
pirat76 

Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 277
Skąd: Białystok
Wysłany: 2012-02-26, 12:19   

W zestawie jest wszystko co potrzebne do zamontowania, docinasz tylko płyty i wiercisz otwory no i montujesz.
 
 
a3756 

Wiek: 38
Dołączył: 16 Cze 2011
Posty: 58
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2013-03-17, 13:08   

witam
Mam pytanie odnośnie okuć do szafki na buty. Jak one są blokowane w pozycji pionowej, montujecie tam magnesy? I poście powyżej mowa jest o ograniczniku czy to jest ten element z gwintem?
_________________
Spartanie nie pytają ilu jest wrogów, ale gdzie są.
Aegis ze Sparty
 
 
pit404 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 553
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-03-17, 13:32   

Tak magnezy .A te jak piszesz elementy z gwintem to ograniczniki podwójne .
Ja je rozcinam na pół i daje po jednym .W zupelności wystarcza ,a i łatwiej i prościej wywiercić na jeden niz na 2 .
 
 
REKLAMA

cena do uzgodnienia
reklama@e-manta.eu



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template xabbBlue v 0.1 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

  sklep manta

 


sygnatura

 


sklep manta MFT3

 


bebilon

 


mitex

 


schody.pl

 


facebook firma

 


facebook forum

 


youtube

 


google

 


statystyki


sznurkownia
Katalog stron