FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Rejestracja Zaloguj

RSS
 Ogłoszenie 
UWAGA: PROSIMY ZAKŁADAĆ KONTA I LOGOWAĆ SIĘ NA FORUM TYLKO Z DOMENY E-MANTA.EU. FORA STOLARSKIE POD INNYMI DOMENAMI NIE MAJĄ Z NAMI NIC WSPÓLNEGO.

Poprzedni temat «» Następny temat
szafa z drzwiami przesuwnymi
Autor Wiadomość
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 21:38   szafa z drzwiami przesuwnymi

Witam.
Panowie potrzebuje rady.Chcialbym wykonac szafe z drzwiami przesuwnymi z lacobela tylko ze zastanawiam sie czy jest sens dawac dwie szyflady na buty na spod tak jak na rysunku?Zaznaczam ze w szafie beda dwa pantografy wiec przedzielona bedzie na pol .Przy szufladach w srodku tez bedzie potrtzeba przedzielic na pol.zastanawiam sie czy to dobrze bedzie wygladalo.Fronty szuflad bylyby rownierz oklejone lacobelem w tym samym kolorze co drzwi.Jak widzicie takie rozwiazanie?I czy lepiej samemu wykonac lacobel?Mam warunki.Czy moze kupic gotowe drzwi z indeco (takie zaproponowali w hurtowni ze robia na gotowa-tylko sie je montuje)i wyjda drozej o jakies 100zl?Myslalem zeby zrobic na systemie laguna.

bez tytułu.jpg
Plik ściągnięto 9222 raz(y) 4,99 KB

 
 
jaclaw 


Wiek: 55
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 157
Skąd: UĆ
Wysłany: 2011-04-13, 21:41   

nie wiem jak to policzyłes ze tylko 100 zł wiecej
ja robie sam
moim zdaniem szuflady w srodek
drzwi w całosci sa elegantsze
ale przytocze to co wszyscy tu pisza klient ma zawsze racje
...no prawie.. ;)
_________________
http://chomikuj.pl/FLOJDOMAN
jeśli nie mogę czegoś zrobić młotkiem biorę większy młotek
 
 
Bebilon 
MODERATOR


Spec 2: Lite drewno
Spec 3: Tarasy
Pomógł: 14 razy
Wiek: 23
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 2889
Skąd: RogówSobócki/Wrocław
Wysłany: 2011-04-13, 21:42   

Gdyby tak wymiary napisać...
_________________
Tato z Bebilonem
 
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 21:46   

to dla mojej tesciowej do przedpokoju.dolne szuflady to na buty.gora na kurtki i plaszcze i znajac zycie jak to baby upchaja wszystko ze bokami bedzie wychodzic.szafa w wnece.robic pelna skoro w polowie i tak podzielona bedzie przez te pantografy?wysokosc 2500 szer 1000.oprocz szuflad w srodku jakeis polki na szpergaly.ile miejsca zostawiacie na kurtki i plaszcze?jaka wysokosc sie znaczy.
Dodam ze gotowe drzwi z lacobelem dostane za 500zl ze wszystki co potrzebne czyli tory szyny czy jakos tak;)w belmebie pytalem to powiedzieli ze komplet okuc z laguny na szybe wychodzi jakies 200zł do tego dodac szybe ze 150zł plus lakier z 50zł i wychodzi 400zł stad roznica tylko 100zł.
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9340
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-04-13, 21:53   

Ja bym zrobił na zawiasach. Ładna prosta forma. Efekt wysokiego połysku.
Żadnych widocznych okuć.
Albo składano-przesuwne na niewidocznych okuciach.
Szkło nakleić na płytę 16 mm.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 21:56   

wiesz masz dobry pomysl tylko ze moja kobieta uchrzanila sobie przesuwne choc to dla troszke glupota.w sumei jak zrobie to nie bedzie miec juz wyjscia;)chcialem zrobic przesuwne bo nigdy takich nie orbilem i chcialem zobaczyc z czym to sie je ale z tego co widze nie ma jakiegos problemu z tego typu drzwiami?a jak myszlisz samemu lakierowac szklo czy kupic gotowy lacobel?
 
 
jaclaw 


Wiek: 55
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 157
Skąd: UĆ
Wysłany: 2011-04-13, 21:59   

jakie masz warunki do lakierowania...?
ja bym tego nie robił
a jak piszesz ze dla tesciowej to kupuj jak najwiecej gotowych elementów
co innego jakbyś miał na tym zarabiac
_________________
http://chomikuj.pl/FLOJDOMAN
jeśli nie mogę czegoś zrobić młotkiem biorę większy młotek
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:03   

wlasnie chodzi o to zeby to bylo ladne.dla mnei najprostsza forma jest najladniejsza tak jak zaproponowal rob-wan.ja za to wszystko place wiesz szukam oszczednosci.bo skoro moge sam cos wykonac to dlaczego nie?przeciez ktos sobie liczy za wykonanie danego elementu.mam zrobiona lakeirnie z wyviagiem.taka nie profesjonalana ale wydaje mi sie ze jest wpozadku.jesli na zawiasach to ze 4 sztuki na skrzydlo?czy dawac te szuflady?czy drzwi w calosci.doradzcie cos.
a moze zamiast lacobela wylakierowac na wysoki polysk plyte i wypolerowac?wiem ze to nei to samo.kolor to bez jasny.
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9340
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-04-13, 22:10   

Drzwi składano-przesuwne w całości.
Za prowadnice gdzieś 300 zł zapłacisz.
Zrobisz szybko i zapomnisz.
Nie ma problemy z regulacją i obwieszaniem się ciężkich frontów.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:17   

wpozadkuchyba na takie sie zdecyduje.tylko skoro sie zlozo to maja jakas grubosc?jak zamontowac pantograf zeby czasem nie zawadzal.wiem ze on jest troszke oddalony prze ten plastikowy mechanizm i wydaje mi sie ze nie bedzie z tym problemu.a co z szufladami.trzeba troszke uciec z jednego boku zeby mogly sie otwierac?dac lacobel na plyte czy lakeirowac plyte na wysoki polysk?robic pelna szafe i wsunac we wneke czy opierac sie na scianach i podlodze?jesli cala szafa i wsunac to pozniej mam problem z wykonczeniem bo w kolo sa panele.ewentualnie moge objechac cwiercwalekim pod kolor paneli tylko boki szafy musza byc pogrubione zeby cwiercwalek sie na czyms sparl.czy jak to wykonczyc.kurde zawsze mam z tym problem.lubie szybko i ladnie bez zbednych duperelek w kolo
 
 
tomaszcomasz 

Wiek: 26
Dołączył: 22 Gru 2010
Posty: 374
Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2011-04-13, 22:19   

Robert to dla teściowej po co ma się pchać w koszta :mrgreen: Zresztą napisał, że sam za to płaci. Teściowej (jakbym ją miał) zrobiłbym na zawiasach i się nie wysilał :mrgreen:
Takie składano przesówne są dużo fajniejsze, ale to dla teściowej..........
_________________
Szczęście sprzyja lepszym
 
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:20   

tylko mieszkanie pozniej bedzie mojej corki.:)
acha i jeszcze jedno.szafa jest w przejsciu.wolnego miejsca jest jakies 100cm wiec jesli otwierane normalnie to zostanie okolo 50cm.jedne skrzydlo musialoby byc otwierane na 180stopni.a jesli rozwierano jezdzace to skladaj sie tylko do 90st ale to tez nie ejst jakis wiekzy problem.natomiast przy przesuwnych jest ten plus ze otwieram drzwi i przejscia delaj pozostaje takie samo.wyciagam pantograf i z obu stron widze ca mam niezaleznie jak podejde.
 
 
jaclaw 


Wiek: 55
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 157
Skąd: UĆ
Wysłany: 2011-04-13, 22:24   

no ok..ale jak składono przesuwne to co z pantografami
jeden bedzie ok ale ten drugi od strony systemu
_________________
http://chomikuj.pl/FLOJDOMAN
jeśli nie mogę czegoś zrobić młotkiem biorę większy młotek
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:28   

wtedy dalbym jeden na cala szerokosc.wlasnie juz wczesniej zapytalem co teraz z pantografem czy sie zmiesci .nie wiem ile te drzwi zabieraja po otwarciu.wydaje mi sie ze 2 gfrubosci frontow czyli jakeis 4cm wiec powinno wystarczyc bo widzialem w hurtowni na wystawce zamontowane to rurka odtsaje na jakeis 7-8cm od sciany.a na scianie jest tylko mechanizm.wtedy by wszystko styknelo.alkeirowac na polysk czy lacobel?
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9340
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-04-13, 22:32   

6 cm zabierają drzwi ze światła.
Są systemy, że można otwierać na obie strony. Wtenczas nie ma w świetle drzwi.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:39   

przeczytalem teraz w sklepie belmebu ze sa jakeis dystanse ale nei podaje jakeij szerokosci sa.pisze ze do szaf przesuwnych wiec pewnie jest caly osprzet i bedzie oki.kurde kolejny problem to szuflady.trzeba dac uskok o grubosc 6cm.inaczej sie nei otworza.same problemy.w szufladach maja byc buty.lipa jest z nurkowaniem po buty jak sa tylko polki.lakeirowaac na polysk czy lacobel?ktos doradzi?chyba jednak padnie na zawiasy.lewe drzwi beda na 90stopni poneiwaz jest tam sciana od kuchni a prawe 180stopni oba skrzydla na pelna krawedz.robic pelna szafe i wsunac czy montowac do scian?moim zdaniem pelna szafa i wsunac w kolo objechac wykonczeniowka i po robocie.blok starego typu wiec moim zdaniem sciany nie beda pod katem prostym i wtedy bedzie kombinacja z docinkami i ogolnie sranie w banie.tylko mordega a tak to calosc na warsztacie.kobieta zadowolona tesciowa zadowolona i ja zadowolony bo szybka robotka.
Ostatnio zmieniony przez grzegorzkrk 2011-04-13, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jaclaw 


Wiek: 55
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 157
Skąd: UĆ
Wysłany: 2011-04-13, 22:43   

a lakierowałes szkło
zrób próbe zobacz co lepiej wyjdzie
_________________
http://chomikuj.pl/FLOJDOMAN
jeśli nie mogę czegoś zrobić młotkiem biorę większy młotek
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 22:47   

niestety nie lakeirowalem nigdy szkla.szklo robi glebie.tak mi to tlumaczyl lakeirnik samochodowy.to tak jakby na kolor nalozyc kilka warsta bezbarwnego tylko ze ze szklem mniej roboty.choc za to szklo trzeba w kolo szlifowac i to tez kosztuje .w tym przypadku jakies 50zł.ile miejsca zostawiacie na plaszcze i kurtki?150cm chyba bedzie wpozadku?
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9340
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-04-13, 23:00   

Jak zawiasy to trzeba zrobić na nie miejsce. Albo pod szufladami, albo między.
Ja bym kupił gotowy Lacobel. W dobrej firmie ucięty. Aby pasował idealnie.
Skrzynki gotowe.
Szuflady jak na wierzchu to też 4. Bo problem z wieńcem nad szufladą. Trzeba by go usztywniać. A to znowu praca.
Uchwyty typu Ikea Strecket


Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-13, 23:11   

nie rozumiem tego zdania:"Szuflady jak na wierzchu to też 4"
otwieranie typu tip on.frotny bez uchwytow.odpiowie mi ktos konkretnie na pytania?
1.jakiej wysokosci przestrzen na plaszcze i kurtki?
2.jesli bylby lacobel na plycie to na kleju do luster?
3.czy lepiej bedzie wygladac cale drzwi czy moze szuflady na wierzchu?
 
 
jaclaw 


Wiek: 55
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 157
Skąd: UĆ
Wysłany: 2011-04-13, 23:16   

ja odpowiedziałem ...ze całe drzwi
wez wieszak załóz najdłuzszy płaszcz..zmierz wyjdzie ci wymiar
odległosci wachaja sie od 90cm ( krótkie ).. do 140 cm
_________________
http://chomikuj.pl/FLOJDOMAN
jeśli nie mogę czegoś zrobić młotkiem biorę większy młotek
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 48
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9340
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-04-13, 23:47   

Cztery szuflady. Po dwie pod każdym skrzydłem drzwi.
Lub tylko dwoje drzwi.
Klej do luster. Lub taśma dwustronna.
TipON będzie brudzić fronty od paluchów.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
mitek 
MODERATOR


Spec 2: Maszyny...
Spec 3: CNC oprogramowani
Pomógł: 8 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Sie 2009
Posty: 2839
Skąd: k/krakowa
Wysłany: 2011-04-14, 16:03   

lepsza taśma dwustronna przy wysokich drzwiach mniejsze prawdopodobieństwo że się skrzywią drzwi od wilgoci jeśli będą drzwi suwane jeśli zwykłe to w ramce aluminiowej będzie bezpieczniej by się nic nie rozpadło z czasem...
 
 
 
xedxed 

Wiek: 34
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 98
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-14, 21:22   

grzesiek
gdzie ty tak tanio w krakowie znalazleś drzwi z lacobelem???

paweł
 
 
grzegorzkrk 

Wiek: 27
Dołączył: 21 Gru 2010
Posty: 339
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-15, 00:18   

ze niby to tanio jest?
 
 
xedxed 

Wiek: 34
Dołączył: 28 Sty 2010
Posty: 98
Skąd: kraków
Wysłany: 2011-04-15, 00:23   

podałeś wymiary 2,5*1,0 = czyli orientacyjnie 2,4m2 szkła

najtaniej jest w firmie robiącej na senatorze jak kiedyś nie wykonywałem drzwi sam - obecnie laguna - w tym momencie skrzydło 50*2,7 - kwota netto 245zł skrzydło wykonane z płyty nie lustra ani lakobelu

więc jak masz w takiej kwocie drzwi z lakobelu to się nie zastanawiaj, tylko bierz dwoje drzwi, szuflady w środku - teściowa będzie zadowolona

Paweł
 
 
REKLAMA

cena do uzgodnienia
reklama@e-manta.eu



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template xabbBlue v 0.1 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

  zlot

 


sklep manta

 


sygnatura

 


bebilon

 


mitex

 


schody.pl

 


facebook forum

 


youtube

 


google

 


statystyki


sznurkownia
Katalog stron