FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Rejestracja Zaloguj

RSS
 Ogłoszenie 
UWAGA: PROSIMY ZAKŁADAĆ KONTA I LOGOWAĆ SIĘ NA FORUM TYLKO Z DOMENY E-MANTA.EU. FORA STOLARSKIE POD INNYMI DOMENAMI NIE MAJĄ Z NAMI NIC WSPÓLNEGO.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: FPHUMANTA.EU
2013-04-26, 13:07
Frezarka górnowrzecionowa do 400zł
Autor Wiadomość
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-13, 02:07   Frezarka górnowrzecionowa do 400zł

Witam.
Jaką frezarkę polecilibyście mi w tej cenie ?
Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/ite...w_12_frezy.html
Jako jedyna na allegro ma ponad 1500w a o wiele droższa makity tylko 860W. Czym się kierować przy wyborze frezarki ?
 
 
darecki 


Spec 2: lak. meblowe
Spec 3: fornir/MDF/lam.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 45
Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 772
Skąd: Boguty
Wysłany: 2009-06-13, 14:48   

Ja bym patrzył z przymrużeniem oka na tą moc , wszystkie elektronarzędzia bezfirmowe mają zawyżaną moc
do czego potrzebujesz frezarki :
- majsterkowanie :?:
- początek zarabiania na stolarstwie :?:
takie elektronarzędzia najlepiej kupować w jakimś sklepie abyś mógł wziąć do ręki te "cudo" i sprawdzić czy nie ma luzów na wrzecionie i na wszystkich ruchomych elementach
_________________
Stolarz uczy się całe życie
Ostatnio zmieniony przez darecki 2009-06-13, 14:55, w całości zmieniany 1 raz  
  Mój stan
 
pilara 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 39
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 787
Skąd: Reszel
Wysłany: 2009-06-13, 14:48   

Pisałem już o tym, te 1500 watów to tylko napis. Patrz
http://www.e-manta.eu/for...p?p=14002#14002
_________________
tomo, co nieco wiem na temat pilarek...
 
 
adi 
MODERATOR


Pomógł: 35 razy
Wiek: 34
Dołączył: 26 Gru 2007
Posty: 1680
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2009-06-13, 14:56   

decodrew napisał/a:
Czym się kierować przy wyborze frezarki ?

Przede wszystkim zastosowaniem tej frezarki. Przykładowo do majsterkowania w drewnie w tej cenie to dostaniesz zielonego boscha lub skilla ok. 1200W.
_________________
Materialy dla stolarzy
 
  Mój stan
 
19
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 16:49   

Jakieś półtora roku temu kupiłem takiego black deckera . Sprawuje się do tej pory bardzo dobrze i nie jest w ogóle oszczędzany. Nie zauważyłem żadnych luzów itp. , jedynie urwała się wajcha od regulacji głębokości frezowania (była plastikowa) więc dospawałem sobie metalową. Moim zdaniem bardzo przystępna cena w porównaniu do jakości...
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-13, 17:56   

Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/ite...l_frezy_gw.html
Wiem że opis to bzdura a zestawik to zabawka ale ile coś takiego może wytrzymać ?

Ktoś z was dorabiał sobie stoliczek do frezarki ? Da się go wystrugać z drewna żeby miał taką samą funkcjonalność jak fabryczny ? Culaga z drewna , ustawienie ramienia pod kątem? Na frezować deskę pod jaskółczy ogon i dorobić odpowiednia listwę i ramie ; zdałoby to egzamin.

Frezarka wraz ze stołem jest mi potrzebna do zdobienia : klocków , pudełek etc. Taka mała nie wymagająca robota na kilka kilkanaście sztuk. Profesjonalną dolnowrzecionówke posiadam ale frezy są za drogie jak na robotę praktycznie hobbystyczną.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
adi 
MODERATOR


Pomógł: 35 razy
Wiek: 34
Dołączył: 26 Gru 2007
Posty: 1680
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2009-06-13, 18:20   

Osobiście nie mam przekonania do Einhella, koło trzech stów to znajdziesz nową Topex Graphite 1500W z dodatkowo mocowaniem frezów 12mm (gwarancję będziesz miał 24 miesiące a nie 30 dni).
Stoliczek da się zrobić i dokładność uzyskać lepszą niż w fabrycznym :mrgreen: .
_________________
Materialy dla stolarzy
 
  Mój stan
 
19
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 19:34   

Również odradzam einhella... są to raczej zabawki... a wiem co piszę bo nabrałem się już kilka razy na tę firmę... ale już nigdy więcej :-)
 
 
biglukasz.c 


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 61
Skąd: Miechów
Wysłany: 2009-06-13, 20:38   

Popieram wypowiedz Adiego i w takich pieniądzach kup sobie graphite 1500W albo black#deckera, osobiście posiadam black&deckera i go specjalnie nie oszczędzam, jedyne co mi nie spasowało to brak uchwytu 12mm, no ale przy tej mocy 1200W to zajeździł bym frezarkę. Poza tym z serwisem nie ma problemu, wiem coś o tym bo pracowałem przy sprzedazy elektronarzędzi przez 3 lata i nie zdarzyło sie żeby odmówili naprawy jakiejkolwiek maszyny a wracały tylko szlifierki kątowe, zazwyczaj wymieniali na nowe urządzenia.

Pozdrawiam
Łukasz
 
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-13, 22:24   

Cześć.
Znalazłem jeszcze jedną ofertę na stoliczek tym razem 270 zł :shock:
http://www.allegro.pl/ite...stol_frezy.html
U chińczyka pewno 200zł.

Black&Decker KW850E
http://www.allegro.pl/ite...ker_kw850e.html

59G716
http://www.allegro.pl/ite...nowa_1500w.html
Ciekawa rozpiętość cenowa od 295 do 350 zł za ten sam model.
Chyba się na niego zdecyduję , a może jest coś lepszego ?

Frezy trzpieniowe są jakieś sklepy mające ich duży wybór ?
Ktoś miał frezy firmy MIKI ?
Czy opłaca się kupić walizeczkę
http://www.allegro.pl/ite...izce_cz_wa.html
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
adi 
MODERATOR


Pomógł: 35 razy
Wiek: 34
Dołączył: 26 Gru 2007
Posty: 1680
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2009-06-13, 22:33   

Mam kilka frezów Miki - jak na swoją cenę to dość dobre. Tą walizeczkę chińskich frezów możesz kupić na początek, dobrze jest je mieć czasem w zapasie, jeżeli jednak zamierzasz robić jakąś małą produkcję to kup do tego zadania lepszy frez.
decodrew napisał/a:
Chyba się na niego zdecyduję , a może jest coś lepszego ?

http://www.allegro.pl/ite...phite_nowa.html
_________________
Materialy dla stolarzy
 
  Mój stan
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-13, 22:39   

Tańsze i lepsze :P ?
Jaka jest różnica miedzy nimi i co to za "kominek z daszkiem" przy 15 ?
Chyba nie regulacja głębokości.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
biglukasz.c 


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 61
Skąd: Miechów
Wysłany: 2009-06-14, 01:27   

decodrew napisał/a:
Ciekawa rozpiętość cenowa od 295 do 350 zł za ten sam model.
tutaj nie ma sie co dziwić, niektórzy chcą zarobić na towarze a inni po prostu go sprzedać, czy na nim zarobią czy nie, na tym opiera sie handel na allegro(niestety).
Wiele razy spotkałem sie ze zjawiskiem zarzynania cen tylko po to żeby więcej sprzedać od konkurencji, mimo że mnie sie zarobi na tym.

Jeżeli chodzi o frezy to pytanie czy potrzebujesz na własny użytek czy do większej produkcji?
Na własny użytek to spokojnie miki wystarcza, jeżeli natomiast większa produkcja to tak jak Adi napisał, lepiej zainwestować w cos lepszego.
 
 
 
Dagi 


Spec 2: wiatrówki
Spec 3: mechanika
Wiek: 40
Dołączył: 31 Maj 2009
Posty: 22
Skąd: Jarosław
Wysłany: 2009-06-14, 22:17   

Kupiłem dokładnie takie frezy, ale miały kolor czerwony i firmowało je YATO.
A, i kosztowały prawie 300zł. Jakość porównywalna do Globusa :shock: cena już nie :mrgreen:
W drewnie radzą sobie świetnie, a płytę i blaty też tną całkiem nieźle.
Jednak spotkałem się z dwoma niezależnymi opiniami kolegów po fachu, że "czerwone" są lepsze od "żółtych" i to nie to samo.
Ja żółtych nie miałem, więc nie wiem.
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-14, 23:01   

Jak produkt chwyci to się kupi coś lepszego , jak na razie produkcja "prototypów"

Wracając do Graphite 59G715 ktoś z niej korzysta ?
Dalej szukam jakiegoś sklepu z ciekawymi frezami :) Znalazłem 2 miki każdy za 50zł
Jaka jest odróbka na tym frezie ? Profil frezu i profil przykładowej listwy się różnią. Nie wiem mam jechać kilka razy na tym frezie z różną wysokością ?
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-19, 20:42   

adi napisał/a:

decodrew napisał/a:
Chyba się na niego zdecyduję , a może jest coś lepszego ?

http://www.allegro.pl/ite...phite_nowa.html


Frezarka dziś doszła tylko jest pare problemów :/
Jak ją połączyć z blatem ?
Włącznik trzeba bez przerwy trzymać.
Nie da się szybko zmienić frezów. Trzeba wycofać śrubę regulującą górne położenie na max i wtedy jest dostęp do śruby przytrzymującej frez.
Nie da się założyć niektórych frezów kiedy jest założony odciąg trocin :/ Nie ma fizycznej możliwości na frez i odciąg ! Trociny będą się sypać bezpośrednio na otwory wentylacyjne.
 
 
zbmb
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-19, 20:52   

decodrew napisał/a:
pare problemów

ten model tak ma (relacja ceny do jakosci)
...trzeba pokombinowac...
z blatem laczymy na srubki
 
 
jaco 


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 1371
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-19, 20:54   

decodrew napisał/a:
Trociny będą się sypać bezpośrednio na otwory wentylacyjne.


Przy włączonej frezarce wokół wrzeciona powietrze jest wydmuchiwane zatem trociny wpadać nie będą.
_________________
Jaco
 
 
gajdar 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 19
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2009-06-19, 21:19   

decodrew napisał/a:
Włącznik trzeba bez przerwy trzymać


zalecenia bezpieczeństwa.I albo widełki na obudowę,albo trytytka na włącznik i zewnętrzny włącznik na przedłużce 8-)
 
 
FPHUMANTA.EU 
ADMINISTRATOR


Spec 2: branża reklamowa
Spec 3: i targowa
Pomógł: 23 razy
Wiek: 41
Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 2670
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-06-19, 23:50   

gajdar napisał/a:
zalecenia bezpieczeństwa

niby tak ale festool ma blokadę włącznika i chyba tyko w niej się z tym spotkałem.
_________________

  • Pamiętaj zanim zadasz pytanie skorzystaj z funkcji SZUKAJ być może twój problem został już rozwiązany przez kogoś innego.
  • Pamiętaj że za konsekwencje wynikłe na skutek stosowania rad zawartych na forum jesteś odpowiedzialny wyłącznie Ty
  Mój stan
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-20, 14:00   

Heh kawałek drutu rozwiąże problem przycisku.
Tak czy siak trzeba będzie dorobić dodatkowy włącznik.

Macie fotki stoliczków samoróbek ?
Jakie rozwiązania się w niech sprawdzają a jakie nie.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9449
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2009-06-20, 14:14   

decodrew napisał/a:
Macie fotki stoliczków samoróbek ?

Setki... http://www.e-manta.eu/forum/viewtopic.php?t=771

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
jaco 


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 1371
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-06-20, 21:21   

LENHERD napisał/a:
niby tak ale festool ma blokadę włącznika i chyba tyko w niej się z tym spotkałem.


Obie frezarki, które posiadam również mają blokadę:
FERM FBF 1200
BOSCH GOF 2000 CE

więc to chyba nie jest takie rzadkie :->
_________________
Jaco
 
 
FPHUMANTA.EU 
ADMINISTRATOR


Spec 2: branża reklamowa
Spec 3: i targowa
Pomógł: 23 razy
Wiek: 41
Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 2670
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-06-21, 00:42   

Ja też w gof 1300 mam blokadę ale działającą odwrotnie , zapobiega przypadkowemu włączeniu.
_________________

  • Pamiętaj zanim zadasz pytanie skorzystaj z funkcji SZUKAJ być może twój problem został już rozwiązany przez kogoś innego.
  • Pamiętaj że za konsekwencje wynikłe na skutek stosowania rad zawartych na forum jesteś odpowiedzialny wyłącznie Ty
  Mój stan
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-07-11, 18:46   

Poskładałem wszystko do kupy i działa.
Stolik drewniany blat też drewniany.
Z frezarki odpadło dość trochę części. Blat wykonałem podobnie jak w ShopNotes , dziura i cieńszy blacik wpuszczany. Niestety blacik musiałem dokleić do tego grubszego bo były problemy z wycięciem otwory i wyszedł nierówny. Z przykręceniem frezarki nie ma problemu. Wystarczy odkręcić śrubę regulująca wysokość , wyciągnąć podstawę i już ją można przykręcić , przy okazji pozbywamy się niepotrzebnych sprężyn.

Problem jest taki że następuje przekoszenie podczas regulacji wysokości trzeba unosić drugą rączkę aby się wszystko nie zacięło.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
Bebilon 
MODERATOR


Spec 2: Lite drewno
Spec 3: Tarasy
Pomógł: 14 razy
Wiek: 23
Dołączył: 07 Cze 2008
Posty: 2907
Skąd: RogówSobócki/Wrocław
Wysłany: 2009-07-12, 12:44   

decodrew możesz zapodać jakimiś zdjęciami jak Tobie to wyszło?
_________________
Tato z Bebilonem
 
 
 
szpadel 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 54
Dołączył: 07 Lip 2009
Posty: 779
Skąd: nad Wartą
Wysłany: 2009-07-12, 17:32   

jeśli się klinuje spróbuj zamontować dwie sprężyny ściągające od blatu do frezarki. Wojtek
_________________
,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz
 
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-07-16, 15:22   

No nie wyszło nic ciekawego.
Konstrukcja zrobione z tego co było pod ręką.
Myślę ze taki stoliczek może dopiero posłużyć do zrobienia porządniejszego.
Zrobiłem rowek pod culagę (mam taką z kątomierzem od szlifierki taśmowej) ale wyszedł krzywo . Kiepska była jakość prowadnicy przy frezarce , trochę krzywa i miała za mały zakres regulacji odległości.

Przydała by się też taka płytka.
http://www.dafguitars.com...table_small.jpg
 
 
alagor 


Spec 2: Drzwi
Spec 3: Ogólnie lite
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 1788
Skąd: ok. ostrów wlkp.
Wysłany: 2009-07-19, 19:38   

Witam

Ja mam stolik zrobiony i w nim wycięty otwór pod taką płytkę. Płytkę mam zrobioną z PLEXI 10mm i sprawuje się świetnie. Nie wiem ( bynajmniej) nie spotkałem w sklepach w PL takich płytek.
Obecnie noszę się z zamiarem zrobienia lepszego stolika pod górnowrzecionową i przymocowanie na stałe do niej podstawy od GMF 1400 CE, bo taką mam obecnie zastosowaną frezarkę. Kupiłem w sumie 2 szt. okazyjnie i powiem szczerze, rewelacja.
Robię na niej fronty do mebelków ( pojedyncze sztuki jak czasami się trafią i bez problemu daje rady). Duży plus to miękki start.
_________________
Na dnie sarkofagu noc, czarna suknia.
Rozrzucam korale wspomnień...
Wtulona w włosów płaszcz, wonna rodnią swą.
Teraz okryta snem.
Na wpół lodowata dłoń, zimne Twe usta
A jeszcze niedawno ogień tlił...
 
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2009-09-25, 15:07   

Witam.
Po pewnym okresie użytkowania.

Frezy są w miarę ok jeden zamiast rowka trójkątnego robi trapezowy , nóż został źle zlutowany niecentrycznie.


Frezarka w sumie ok dzięki regulacji wysokości świetnie nadaje się do stolika , wyłącznik trzeba dorobić nowy a stary obwiązać kawałkiem drutu żeby zawsze był ON.

Nie wiem jak z częściami zamiennymi ma pewnego zonka z serwisem przysłali nieodpowiedni zacisk.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
marcinpolniak 

Wiek: 31
Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 65
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2011-01-26, 14:31   

Proszę o pomoc w wyborze. Szukam czegoś w miarę lekkiego do frezowania w płycie melaminowanej max 35 mm.

1. MacAllister MRO1500 360 zł
2. Frezarka górnowrzecionowa 59G716 GRAPHITE 300 zł - Ceneo
3. B&D KW900E 360 zł - Ceneo

Zaczynam składać pierwsze mebelki z płyty i powoli kompletuję podstawowe narzędzia.
Będzie mi potrzebna do frezowania pod zawias 35 mm, pod mimośród 15mm, zrobienie podcięcia w płycie 18mm na wpuszczenie HDF (plecy). Wybranie w płycie pod wózek sevrola. Czasami wybranie w blacie .
Dodatkowo poszukuję frez puszkowy 15mm do płyty melaminowanej. Co sądzicie o modelu z firmy Wolfcraft, co polecacie?
 
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9449
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-01-26, 14:34   

marcinpolniak napisał/a:
do frezowania pod zawias 35 mm

To się wiertłem wierci.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
arturo1 

Dołączył: 12 Sie 2010
Posty: 7
Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-03-07, 14:30   

A czy tym Graphitem zamontowanym pod stolikiem i takimi frezami da radę zrobić fronty? Czy lepiej szukać mocniejszej frezarki?

frezy.jpeg
Plik ściągnięto 21205 raz(y) 10,92 KB

 
 
truszczyk 


Spec 2: folia PCV
Spec 3: płyciarstwo
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2425
Skąd: Tylice
Wysłany: 2011-03-07, 21:20   

da radę
_________________
niezwykłym ludziom przydarzają się niezwykłe rzeczy
 
 
kibic 

Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1706
Skąd: tarnów
Wysłany: 2011-03-08, 12:53   

Chyba przeceniasz możliwości tej frezarki. Wątpie, żeby chinczyk o takiej mocy dał sobie rady z ferzowaniem płycin.
 
 
grzela 

Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 151
Skąd: łowickie
Wysłany: 2011-03-08, 13:02   

Robiłem tym zestawem frezów na 1500W-owym McAllisterze (też chińczyk) i szło bez problemów (w 3 przejściach)
 
 
US
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-08, 13:05   

nawet na DW powinieneś płycine robić w więcej niż 1 przejściu
 
 
zbmb 


Spec 2: full time job
Spec 3: zawodowiec
Pomógł: 16 razy
Wiek: 100
Dołączył: 06 Wrz 2009
Posty: 3618
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-08, 13:06   

grzela, US , macie calkowicie racje
to nie jest obrobka na jedno zbieranie (przejscie) materialu
_________________
*
Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać,
niż Alzheimera i zapomnieć wypić!
;-)
 
 
truszczyk 


Spec 2: folia PCV
Spec 3: płyciarstwo
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 12 Sty 2010
Posty: 2425
Skąd: Tylice
Wysłany: 2011-03-08, 18:42   

kibic napisał/a:
Chyba przeceniasz możliwości tej frezarki


nigdy nie miałem z nią problemów.
_________________
niezwykłym ludziom przydarzają się niezwykłe rzeczy
 
 
grzela 

Pomógł: 2 razy
Wiek: 52
Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 151
Skąd: łowickie
Wysłany: 2011-03-08, 21:19   

szpadel napisał/a:
jeśli się klinuje spróbuj zamontować dwie sprężyny ściągające od blatu do frezarki

Jest super rozwiązanie, nazywa się "plunge bar". Drogie i nie do kupienia u nas. Ale tak proste, że aż się prosi o samodzielne wykonanie. Przekonajcie się sami: plunge bar
 
 
marcinpolniak 

Wiek: 31
Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 65
Skąd: Przemyśl
Wysłany: 2011-03-20, 07:07   

Muszę kupić FGW. Niestety nie mam możliwości obejrzenia na żywo wszystkich modeli.
W tej chwili zastanawiam się nad:
1. Black&Decker K900E - bardzo fajny ale chyba nie ma tulejki na 12mm, nie wiem jaka jest jego waga
2. Frezarka górnowrzecionowa 59G716 GRAPHITE - ma mocowanie na frezy 12mm ale nie wiem czy nie dużo cięższa od B&D

Chyba nie ma sensu dopłacać do BOSCH POF 1200W. Jest ok. 80 zł droższa od B&D a też na frez 8mm.
Myślę o zarobkowym skręcaniu szafek. Chciałbym ją używać do zawiasów, mimośrodów. Delikatnego dopasowywania płyty do krzywizny ściany, wybrań pod wózki w drzwiach przesuwnych. Czy będę do tego potrzebował frezu na trzpieniu 12mm czy 8 mm wystarczy?
 
 
 
decodrew 

Pomógł: 6 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 877
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2011-03-20, 09:41   

Standard to 8 mm powiedzmy na Polskę .
Z 12 mm to mam tylko 3 "specjalistyczne" frezy do połączeń .

Jest jeszcze 6mm ale ten jest już chyba mocno nietypowy choć mam do niego tulejkę redukcyjną. Stosowany w frezarkach to krawędzi jest tylko 3 lub 4 rodzaje frezów do tego.
_________________
koraliki drewniane

decoupage
 
 
jaco 


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 1371
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2011-03-20, 09:45   

marcinpolniak napisał/a:
Chciałbym ją używać do zawiasów, mimośrodów.


Do tego to wiertarka się bardziej nadaje.
_________________
Jaco
 
 
RobWan 

Spec 2: MDF gięty
Spec 3: Meble drewniane
Pomógł: 63 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 9449
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2011-03-20, 11:03   

jaco ma rację. A do zawiasów i mimośrodów to jakiś przyrząd do nawierceń.
Do pasowania boków i półek do krzywizn to szlifierka lub hebel.
A ta frezarka jedynie do tych kółek.

Robert
_________________
˙zsıʍóɯ ɯʎzɔ o 'ɐıɔęɾod zsɐɯ ǝıu ıʞódop 'ǝʇsoɹd ʇsǝɾ oʞʇsʎzsʍ
 
  Mój stan
 
REKLAMA

cena do uzgodnienia
reklama@e-manta.eu



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template xabbBlue v 0.1 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

  sklep manta

 


sygnatura

 


bebilon

 


mitex

 


schody.pl

 


facebook forum

 


youtube

 


google

 


statystyki


sznurkownia
Katalog stron